Όχι αυτή του Καΐρου… ούτε του Αλκίνοου…
Για την λαϊκή αγορά της γειτονίας μου λέω.
Την ονόμασα έτσι λόγω της πολυεθνικοτητας που διακρίνει τους πελάτες:
Έχουν σαφή Αφρικανοασιατική προέλευση με μια γερή δόση από ανατολική Ευρώπη… άντε και λίγο από Ελλάδα…
Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μου.
Μετά από σχεδόν 3ημερη ανάρρωση είδα ήλιο λαμπρό και βγήκα.
Και μετά από τα ζουμιά και τα νερόβραστα πεθύμησα λίγη τηγανίλα
Βρήκα γαύρο για μένα και σαβρίδια (2€) για την γάτα μου
- θα δώσεις αυτά τα ψάρια στη γάτα;
Ο ψαρέμπορας παρεξηγήθηκε!
- γιατί; Με 2-3€ την βγάζει μια βδομάδα, ξέρεις πόσο κάνουν τα φρίσκις και ξέρεις τι σκατά έχουν μέσα τους;
Μάλλον δεν τον έπεισα ότι είναι τιμή του που η γάτα μου καταδέχεται τα ψάρια του, σαν να τον πρόσβαλα…
Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μου.
Αυτό που με απασχολεί είναι οι πατάτες!
Από τότε που μένω μόνη προσπαθώ να πετύχω την ΤέΛΕΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΗ ΠΑΤΑΤΑ!
Δεν με ικανοποιούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα…
Ζητάω την βοήθεια του κοινού:
Οποιος/α ξέρει να μου πει: είδος πατάτας, λαδιού και τρόπο τηγανίσματος (φριτεζα δεν έχω)
Σήμερα είχα να διαλέξω ανάμεσα σε πατάτες Τρίπολης, Ηλείας, Λειβάνατες, Θήβας, Νευροκοπίου, Πήρα Τρίπολης και τις τηγάνισα με καλαμποκελαιο ... εντάξει….
Οι πατάτες Κύπρου είναι αντάξιες της φήμης τους;
Το πιο καλό αποτέλεσμα που έχω πετύχει είναι με αλευρωμένες(!) πατάτες, όπου στο αλεύρι βάζεις και ρίγανη κι ότι μπαχαρικό θες (έβαλα και κύμινο = πολύ καλό)
Αλλά θέλω και καμιά ιδέα για απλές τηγανιτές πατάτες
Το απλό τελικά δεν είναι τόσο απλό…
Μια κι ο λόγος για Αλκίνοο, μου είπανε ότι το βίντεο είναι αυτό του 1993 όταν κυκλοφόρησε και το τραγούδι
Egw poulaw alli trela...Ston fourno,oloklires tis patates,aplo ksefloudisma,na kolimpane sto ladi,na epipleoun kanonika,mia koutalia tou glikou zaxari kai psisimo mexri na kokkinisoun..
ΑπάντησηΔιαγραφήKai ante geia :D
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠατάτες ΝΑΞΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήSimply the best.
(...και όχι, δεν είμαι από το Αιγαίο...)
οι Νευροκοπίου λένε, δοκίμασε να τηγανίσεις σε δυνατή φωτιά και να μην ανακατέψεις στην αρχή όσο περνούν το στάδιο που είναι μαλακές. Καλή επιτυχία !!!! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με την effie
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ οι καλές πατάτεςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠατάτες νευροκοπίου!!
Πάρε πάρε κόσμε!!
( μ'έκανες και γέλασα & μου έφτιαξες τη διάθεση!! )
Τα σέβη μου!!
Πατάτες,αν δεν σου αρέσουν οι γλυκές μην πάρεις ποτέ Γαλλίας, οι ωραιότερες νομίζω είναι Αιγύπτου,αλλά αυτά είναι γούστα! τώρα τον τρόπο; τι να πω τα κλασικά σε μπόλικο αραβοσιτέλαιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή όρεξη...
Η Κύπρος φημήζεται για τα μεγαλόσωμα γαϊδούρια της, αλλά δεν είν' αυτό το θέμα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σαβρίδια να τα δίνεις της γάτας, το γαύρο ποτέ, αλλά ούτ' αυτό είν' το θέμα μας!
Γμτ, ξέχασα ποιο είναι το θέμα μας...
Νευροκοπίου δαγκωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήoti ke na'nai patates einai mwre...
ΑπάντησηΔιαγραφήkoctes opws gia thganites...baltes se mia lamarina me ladokola ke 1 koytalia ladi sto foyrno... ke tha deis poso teleis tha ginoyn!!!!
κοριτσαρα μου, μ εκανες και πεινασα...Σπανια τρωω τηγανητες πατατες. Αλλα μονο σε λιολαδο, ειναι το καλυτερο για ολα τα φαγητα, ψητα, τηγανητα κλπ...Οσο για τις πατατες, κιτρινες να ειναι απο μεσα κι αν τις φας και ψητες στο φουρνο μονο με λιολαδο και αλατι κομμενες χοντρε φετουλες, θα με θημηθεις. Εχεις τωρα τοσες γνωμες γι αυτο το δυσκολο "φαγητο"..βιβλιο γραφεις....
ΑπάντησηΔιαγραφήλοιπον κοιτα, εγω καλα με το τηγανι δε τα παω, συνεπως δεν μπορω να τηγανισω , αλλο και τουτο τωρα θα μου πεις , αλλα δε μπορω! οποτε δε μπορω να σου πω και πως τηγανιζεται η καλη τηγανιτη πατατα εκτος φριτεζας γιατι εγω φρυτεζα εχω! lol . αλλος τροπος για υγιεινη "τηγανιτη" πατατα ειναι να τις κοψεις οπως τις τηγανιτες, και να τις βαλεις σε ενα ταψσκι με λαδοκολα και λιγο λαδι και να τις ψησεις στο φουρνο, μετα λιγο ριγανη και εισαι οκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήok… κατάλαβα,
ΑπάντησηΔιαγραφήο καθένας με τα γούστα του,
θα δοκιμάσω τις προτεινόμενες συνταγες,
η αναζήτηση συνεχίζεται….
μολις ανακαλυψα το μπλογκ σου μεσα απο ενα σχολιο σου που ειδα στο blog του vam33
ΑπάντησηΔιαγραφήπρος το παρον θα ευχυθω καλη επιτυχια στην αναζητηση για την τελεια πατατα!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι ευτυχής μικρά που το φλέγον θέμα σου είναι η "τέλεια τηγανητή πατάτα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζεσαι να είχες στα χέρια σου μια "καυτή, φλέγουσα πατάτα" και να μην ήξερες πού να την πετάξεις;
Δε μπορείς φυσικά να την πετάξεις στο καυτό λάδι να τηγανιστεί, γιατί θα εκραγεί. Ούτε στις πορείες που πας αντί για βόμβα Μολότοφ γιατί δε θα εκραγεί.
τώρα τελευταία οι διάφορες ποικιλίες που κυκλοφορούν δεν λένε και πολύ για τηγάνι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε την μέθοδο: τηγάνι βαθύ -με καπάκι- και πολύ λάδι (όπως λέει και η "effie" παραπάνω)που καίει. Ρίχνεις τις πατάτες, ανακατεύεις να λαδώσουν και το σκεπάζεις... Οι πατάτες σκεπάζονται τελείως από το λάδι και το τηγάνι μετατρέπεται σε φριτέζα!! Που και που ανακατεύεις. Βγαίνουν κίτρινες, τραγανές, δεν μαυρίζουν, δεν καίγονται. Το λάδι -πάντα ελαιόλαδο που έχει μεγαλύτερο βαθμό βρασμού από όλα- μένει καθαρό και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις περισσότερες φορές από όλα τα άλλα... try it.